Jabłecznik kakaowy z budyniem i wiórkami

Jabłecznik kakaowy z budyniem i wiórkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szkl
  • margaryna

    1 kostka
  • jajko

    4 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • budyń waniliowy

    1 op
  • mleko

    450 ml
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie zmiksować masę, można też zagnieść ciasto. 3/4 masy przełożyć do tortownicy. Jabłka umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Jabłka wyłożyć na masę, przykryć gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając minimalnie ilość mleka. Na budyń skubać pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat