Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik kakaowy z budyniem i wiórkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
margaryna 1 kostka
jajko 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
budyń waniliowy 1 op
mleko 450 ml
wiórki kokosowe 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik kakaowy z budyniem i wiórkami

Margarynę rozpuścić, przestudzić. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dokładnie zmiksować masę, można też zagnieść ciasto. 3/4 masy przełożyć do tortownicy. Jabłka umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Jabłka wyłożyć na masę, przykryć gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając minimalnie ilość mleka. Na budyń skubać pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak