Jabłecznik - częściowo ucierany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • margaryna

    200 gram
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • jabłka

    5-6 sztuk
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • kasza manna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Masło ucieram mikserem z cukrem.
Krok 2 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Dodaję całe jajka i wszystko razem miksuję, to nic, że masa wygląda na rozwarstwioną - potem wszystko idealnie się połączy.
Krok 3 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Do dużej miski wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Dolewam masę jajeczną i mieszam do połączenia składników.
Krok 4 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Na sam koniec dodaję śmietanę i zagniatam ciasto (w razie potrzeby można dać jej nieco więcej).
Krok 5 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na dwie części: większą (spód) oraz mniejszą (wierzch).
Krok 6 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Rozwałkowuję większą część ciasta i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 36 x 25cm, lekko dociskając.
Krok 7 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam do garnka, dodaję cynamon i lekko podduszam, aż delikatnie się rozkleją (nie słodzę - jabłka były słodkie). Zdejmuję z gazu i dosypuję kaszę manną, która wchłonie nadmiar soku - wszystko mieszam.
Krok 8 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Przekładam jabłka na ciasto i równomiernie rozprowadzam.
Krok 9 - Jabłecznik - częściowo ucierany foto
Rozwałkowuję drugi, cieńszy placek i przykrywam nim jabłka. Delikatnie dociskam i nakłuwam widelcem. Piekę ciasto ok. 50 min. w temp. 180st. C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 24.06.2016 21:43
dawno nie jadłam, muszę zrobić
Grazyna0211 22.06.2016 12:44
smaczne ciasto
berys18 22.06.2016 12:44
pyszny jabłecznik
Krystyna32 22.06.2016 09:12
smaczne ciasto
Krzysztof15 22.06.2016 06:34
pyszne ciacho
KORAL 21.06.2016 23:37
Pycha ciasto :)
smerfetka79 21.06.2016 23:29
chyba wszyscy, no może 99 % lubi:)
smerfetka79 21.06.2016 23:28
to ja pozwolę go sobie zapisać.!
dodi 21.06.2016 21:49
uwielbiam, mniam
MAR3STA 21.06.2016 20:48
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat