Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik bakaliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 100 gram
cukier 220 gram
jajko 4 sztuki
migdały mielone 50 gram
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
jabłka 2 kilogramy
cynamon
galaretka pomarańczowa
masło 1 łyżka
migdały płatki do dekoracji
chałwa 1 orzechowa
orzechy włoskie 100 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik bakaliowy

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 120 gram cukru, ubić. Dodać żółtka, ubić. Dodać proszek, orzechy, migdały i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić i przekroić na pół.
Krok 1 - Jabłecznik bakaliowy foto
2
Jabłka obrać,dodać 50 ml wody i rozgotować pod przykryciem. Odkryć i ciągle mieszając przez około 15 minut odparować nadmiar wody. Dodać cukier,cynamon i galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.
Krok 2 - Jabłecznik bakaliowy foto
3
Kiedy masa zaczyna lekko tężeć wylać ją na przekrojone ciasto i przykryć.
Chałwę rozpuścić wraz z masłem. Wylać na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi. Schować do lodówki. Jeść na drugi dzień.
Krok 3 - Jabłecznik bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 14.01.2013 10:43
Ależ wspaniałe ciasto!;)
caralajna 08.11.2012 17:25
fajny kawałeczek, smacznie wygląda
Botwinka 13.10.2012 19:30
super
smakoszek 11.10.2012 21:18
pysznie wygląda
Inal 11.10.2012 21:15
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem,wygląda smakowicie.:)
gosia1988 11.10.2012 20:57
smakowicie wygląda
sara1 11.10.2012 20:55
wygląda pysznie
gosia47-47 11.10.2012 20:43
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak