Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
jajko 4
cukier kryształ 1 szkl
mąki tortowej 1 1/2 szkl
mąki ziemniaczanej 1 szkl
cukier wanilinowy 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 1 kg
Cynamon mielony Prymat 1-2 łyżek
kakao 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Do miski wbijamy żółtka oddzielone od białek,dodajemy kostkę masła,cukier i ucieramy mikserem do białości. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem,mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dajemy do gotowej utartej masy,mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Gotowe już ciasto dzielimy na pół jedną część wylewamy na blaszkę. Na to układamy w plasterki pokrojone jabłka i posypujemy lekko cynamonem. Osobno mieszamy drugą połowę ciasta z kakao.I smarujemy po wierzchu jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stopniach w ok 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiusia055 15.12.2013 18:46
pycha ciasto
gusia1000 03.12.2013 20:47
Fajne, puszyste ciasto.
Zdzisław 02.12.2013 21:24
lubię dobre ciasta
iwi 02.12.2013 18:30
Pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak