Jabłecznik

Jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia łyżka

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • aromat waniliowy

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Jabłecznik

Jabłka( najlepiej kwaskowate) dokładnie umyć, następnie obrać ze skórki i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Jabłka pokroić na kawałki( półplasterki). Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać aromat waniliowy i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Jabłka należy ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, na jabłka wyłożyć masę. Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IKrakowianka 03.10.2012 21:11
pychota!
RenataZ-et 19.12.2011 11:41
wyśmienity :)
cukiereczek 08.06.2011 12:27
lubię
Karolcia12 02.05.2011 14:48
też lubię ciasta
rakow2
rakow2 11.01.2011 15:34
lubię wszelkie ciasta
Iwusia 21.11.2010 14:33
Lubię taki jabłecznik... pyszności :))
patelka 31.08.2010 16:32
rewelacja
Krzysztof42 25.06.2010 14:02
łoł jabłecznik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat