Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
żółtko jajek 3 szt
cukier wanilinowy 2 łyzeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
cukier 6 łyżek
Ciasto: 2,5 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
serek homogenizowany 100 (waniliowy)
jabłka 9 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.Kroimy w
grube plasterki.
Ciasto:Z wymienionych składników zagniatamy ciasto.Chłodzimy w lodówce
30 minut. Dzielimy je na dwie części (2/3 i 1/3).
Prostokątna blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą
część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście
układamy jabłka i oprószamy je cynamonem i cukrami. Drugą część
ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy jabłka.Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 60 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.01.2014 17:15
to chyba moje ulubione ciasto
Iwusia 08.12.2013 23:35
bardzo smakowite ciasto :)
Smaczna_B 08.11.2013 17:18
świetny ten jabłecznik
sylwia_mc 23.09.2013 10:06
Kocham jabłeczniki
ana1 23.09.2013 08:57
przepyszny
Pomocnik 22.09.2013 10:49
Pyszny deser :)
mufinka79 22.09.2013 10:20
Uwielbiam każdy jabłecznik. Pyszne ciasto!
Olga_SK 22.09.2013 10:20
Smaki dzieciństwa :)
kriko 22.09.2013 10:05
bardzo pyszny jabłecznik
Krzysztof15 22.09.2013 09:51
moj ulubiony
iziona 22.09.2013 09:42
Pyszne ciasto, idealne na tą porę roku :)
Magula 22.09.2013 08:42
lubię to!! smaczne
iwi 22.09.2013 08:13
Najlepsze ciasto
Renata9 22.09.2013 08:10
pyszny jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak