Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 1/2 szk
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cukier 3/4 szk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 3 szt
margaryna 1 kostka
sól szczypta
Nadzienie:
jabłka 1 kg
cukier 1/2 szk
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrami.
Krok 1 - Jabłecznik foto
2
Do mąki dodajemy jajka i posiekaną margarynę.
Krok 2 - Jabłecznik foto
3
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nie równe części. Większą częścią wylepiamy dno formy, a pozostałe ciasto wkładamy do lodówki na min 1 godz.
Krok 3 - Jabłecznik foto
4
Jabłka ścieramy na tarce. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy cukry i mieszamy. Nadzienie wykładamy na wylepioną ciastem formę.
Krok 4 - Jabłecznik foto
5
Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i układamy na nadzieniu. Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut.
Smacznego!
Krok 5 - Jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 19.09.2013 09:40
muszę spróbować
Grazyna0211 22.08.2013 13:24
smaczne ciasto bardzo lubię ciasta z jabłkami
Kuchareczka2 01.08.2013 21:17
uwielbiam takie ciasta
Adam/ZUB3R 24.07.2013 08:36
smaczne ciasto
JOANNA16 07.06.2013 08:07
pyszny placuszek
Halina14 11.05.2013 08:14
smaczne ciasto
adelajda 03.05.2013 11:07
smakowite ciasto !!
pestka 03.05.2013 10:57
przepyszne ciasto
V_kuchareczka 02.05.2013 09:00
wygląda pysznie
monisia1977 02.05.2013 05:59
super ciacho
Renata9 01.05.2013 21:40
pyszny jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak