Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biala 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
sól szczypta
mąka 40 dag
masło 10 dag
margaryna 2 dag
cukier kryształ 2 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 paczuszka
jabłka 2,5 kg
do smaku cukier
kisiel wiśniowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Kroki postępowania

1
40 dag mąka krupczatka,
10 dag masło,
2 dag margaryna,
2 szklanki cukier,
2 sztuki jajko,
do posypania cukier puder,
1 paczka proszek do pieczenia

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka,, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. z ciasta oddzielamy 1/3 część iwkladamy do lodówki, pozostałą rozwałkowujemy, wykładamy na papier do pieczenia.
Krok 1 - jabłecznik foto
2
Jabłka obieramy, kroimy w ksotkę, przesmażamy i dosłądzamy cukrem.

Wykładamy na ciasto.

Białka jaja ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru ciągle ubijajać. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. WYkładamy na jabłka.
Krok 2 - jabłecznik foto
3
ciasto wyjmujemy z lodówki, ścieramy na tarce. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy przez 45-50 minut w tem 180 stopni.
Krok 3 - jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 10.04.2013 21:57
Uwielbiam takie ciasto. W ogóle jabłeczniki są pyszne.
dianix 10.04.2013 21:11
jest bardzo dobry, polecam:)
justys759 09.04.2013 17:06
pyszności:)
bietka 09.04.2013 13:10
ale musi być pyszny :)
paulina2157 09.04.2013 12:15
uwielbiam pycha ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak