Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik
Kroki postępowania
10 dag masło,
2 dag margaryna,
2 szklanki cukier,
2 sztuki jajko,
do posypania cukier puder,
1 paczka proszek do pieczenia
Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka,, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. z ciasta oddzielamy 1/3 część iwkladamy do lodówki, pozostałą rozwałkowujemy, wykładamy na papier do pieczenia.
Wykładamy na ciasto.
Białka jaja ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru ciągle ubijajać. Dodajemy kisiel i dalej ubijamy. WYkładamy na jabłka.