Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 25 dkg
mąka pszenna 25 dkg
żółtko jajek 3
masło 250 g
cukier puder 5 łyżek
smietana 18% 6 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
jabłka 2 kg
cytryna 1/2
skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Mąkę krupczatkę i mąkę pszenną wymieszać ze sobą i posiekać z twardym masłem. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę – wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, a drugą również zawijamy w folię i mrozimy aby później zetrzeć je na tarce.
MASA JABŁKOWA
jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Do jabłek dodajemy cytrynę, skórkę z cytryny, cukier, cynamon i wszystko mieszamy. Przełóż jabłka na patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aby sok wyparował.

Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 30x 25 cm wykładamy pergaminem, wyjmij schłodzone ciasto i wykładamy nim blachę. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 15 min) w temp. 200°. Następnie wyjmij, przełóż jabłkami, a na wierzch zetrzyj na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Pieczemy godzinę w temperaturze 180°.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna23 08.02.2013 10:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak