Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Izaura

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 1 1/2 szkl
margaryny 1 kostka
cukru 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
mleko 5 łyżek
jajko 4 szt
proszku do pieczenia 3 łyżeczki
sera białego półtłustego 75 dag
jajko 4 szt
cukru 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
miękkiego masła 100 gram
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Izaura

Kroki postępowania

1
W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem dodać kakao oraz mleko ciągle mieszając. Odstawić z ognia odlać ok 0,5 szklanki na polewę i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Do ostudzonej masy wbijać kolejno żółtka ciągle miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i dodawać partiami do masy ciągle miksując. Białka ubić na sztywno i przełożyć do powstałej masy na ciasto. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Krok 1 - Izaura foto
2
Blachę do ciasta wysmarować margaryna i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto na blachę.
Krok 2 - Izaura foto
3
Masa serowa: Ser przemielić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem. Dodać po kolei jajka ciągle miksując i przemielony ser. Wsypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze miksować przez chwilę
Krok 3 - Izaura foto
4
Masę serową wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 60 min. lub do suchego patyczka.
Krok 4 - Izaura foto
5
Ostudzone ciasto polać pozostałą polewą czekoladowa i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Krok 5 - Izaura foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 10.02.2014 14:52
bardzo dobre
dodi 10.02.2014 14:33
kiedys robiłam było pyszne
Janina 10.02.2014 13:53
Bardzo lubię to ciasto;)
agnieszka131919 10.02.2014 13:11
dawno nie robiłam, pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak