Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na 2 porcje
-
biszkopty podłużne
6 szt -
zaparzona mocna kawa
1 filiżanka -
banan
2-3 szt -
whisky
1 łyżka
Składniki na krem
-
serek mascarpone
250 g -
jajko
1 szt -
whisky
2-3 łyżki -
kawa
1/2 łyżeczki -
cukier
40 g -
sól
1/4 łyżeczki
Dodatkowo
-
kakao do posypania
-
sos karmelowy
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Żółtko jajka oddzielamy od białka. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy whisky, mieloną kawę, serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy z mascarpone delikatnie mieszając. Krem chowamy do lodówki.

Banany obieramy i kroimy w kawałki o długości biszkoptów. Każdy kawałek banana rozcinamy wzdłuż na pół. Połówki bananów układamy na kremie (po 3 szt). Na banany nakładamy pozostały krem. Deser chowamy do lodówki.

Smacznego!
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)