Indyk z owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    1 sztuka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • majeranek

  • olej

    2 łyżki
  • płynny miód

    4 łyżki
  • gruszki

    5 sztuk
  • wino

    10 łyżek
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Indyka umyć, natrzeć dokładnie w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na 2-3 godziny. Jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, oprószyć majerankiem. Jabłkami nafaszerować indyka. Otwór zaszyć. Indyka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować miodem, podlać 1/2 szklanki wody. Piec około 3 godzin w temp. około 180 stopni. Gruszki obrać, przekroić na połówki, ułożyć dookoła indyka. Piec jeszcze 20 minut. Indyka ułożyć na półmisku, obłożyć gruszkami. Każdą połówkę wypełnić żurawinami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 08.12.2010 17:03
Lubię mięso z indyka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat