Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk z owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka 2 sztuki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
rodzynki 3 czubate łyżki
migdały 2 garści obranych ze skórki migda
pomarańcza 2 sztuki - soczyste
curry 1 szczypta
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do ozdoby

Porada

Można dodać również śliwki kandyzowane i morele.

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk z owocami

- Umyć piersi z indyka, natrzyj je solą, pieprzem i curry, obtocz delikatnie w mące, a następnie przesmaż na maśle.
- Pokrusz obrane migdały. Obierz pomarańczki i podziel je na małe cząstki.
- Żaroodporne naczynie posmaruj cienką warstwą masła. Na jego dnie ułóż warstewkę pomarańczy z rodzynkami, a na nich piersi z indyka.
- Całość posyp migdałami i resztką pomarańczy z rodzynkami.
- Na wierzchu połóż kilka wiórków masełka.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180C, aż mięso będzie miękkie.
- W czasie pieczenia polewaj indyka wodą, wytopionym tłuszczem i sokiem z pomarańczy.
- Przed podaniem obficie posyp potrawę pietruszką. Indyk dobrze smakuje z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.01.2015 23:34
smaczne danie z indyka..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak