Indyk z morelami i mozzarellą na parze

Ifa

Ifa

Indyk z morelami i mozzarellą na parze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    200 g
  • morele suszone

    50 g
  • mozzarella

    200 g
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżka
  • tymianek

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • bazylia świeża

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Piersi pokrój w plastry, posyp przyprawami. Mozarellę pokrój również w poprzeczne plastry. Morele na pół.

2. Przygotuj garnek, wlej ok. do połowy wodę i na niego nałóż parowar bambusowy, garnek powienien mieć trochę mniejszą średnicę, tak by para dostawała się do środka babusowego parowara. Parowar wyłóż papierem do gotowania. Układaj naprzemiennie plastry mięsa mozarelli i moreli. Całość polej delikatnie octem balsamicznym, przykryj pokrywą i paruj od 20 do 30 minut.

3. Jeżeli zauważysz że w środku w parowarze wytworzylo się za dużo soków, możesz je odlać łyżką. Ale lepiej trochę zostawić bo wtedy mięso nie będzie przesuszone.
Ifa
Jako dodatek do dania polecam kasze lub ryż i surówkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat