Indyjskie kluseczki ryżowe z syropem imbirowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • imbir

    1 mały kawałek
  • cukier brązowy

    10 dag
  • cynamon Prymat

    1 lyżeczka
  • skórka pomarańczowa

    z 1 szt
  • mąka ryżowa

    18 dag
  • banan

    1
  • morele suszone

    7 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Imbir obieramy, kroimy w plasterki. Topimy cukier w rondelku wraz z imbirem, karmelizujemy. Zalewamy 300ml wody, dodajemy otartą skórkę z 1 pomarańczy, cynamon i mieszamy. Gotujemy 5 min.

Mąkę przekładamy do miski, zalewamy 200 mi wrzącej wody i zagniatamy ciasto rękami.
Siekamy suszone morele, banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z morelami. Z ciasta formujemy ok 16 kulek, w środku robimy zagłębienie i nakładamy farsz. Zlepiamy i formujemy ładne kulki. Gotujemy we wrzącej wodzie ok 5 in od wypłynięcia. Odcedzamy, przekładamy na talerz i polewamy sosem imbirowym. Podajemy gorące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 15.04.2014 13:01
bardzo ciekawy przepis wart wypróbowania
norweska20 31.03.2014 18:17
coś nowego dla mnie ...
gibli 31.03.2014 16:50
smaczne danie
Kolorowa 31.03.2014 15:55
Wszystkie składniki bardzo lubię, z chęcią zrobię takie coś ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat