Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyjskie kluseczki ryżowe z syropem imbirowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

imbir 1 mały kawałek
cukier brązowy 10 dag
cynamon Prymat 1 lyżeczka
skórka pomarańczowa z 1 szt
mąka ryżowa 18 dag
banan 1
morele suszone 7 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Indyjskie kluseczki ryżowe z syropem imbirowym

Imbir obieramy, kroimy w plasterki. Topimy cukier w rondelku wraz z imbirem, karmelizujemy. Zalewamy 300ml wody, dodajemy otartą skórkę z 1 pomarańczy, cynamon i mieszamy. Gotujemy 5 min.

Mąkę przekładamy do miski, zalewamy 200 mi wrzącej wody i zagniatamy ciasto rękami.
Siekamy suszone morele, banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z morelami. Z ciasta formujemy ok 16 kulek, w środku robimy zagłębienie i nakładamy farsz. Zlepiamy i formujemy ładne kulki. Gotujemy we wrzącej wodzie ok 5 in od wypłynięcia. Odcedzamy, przekładamy na talerz i polewamy sosem imbirowym. Podajemy gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.04.2014 13:01
bardzo ciekawy przepis wart wypróbowania
norweska20 31.03.2014 18:17
coś nowego dla mnie ...
gibli 31.03.2014 16:50
smaczne danie
Kolorowa 31.03.2014 15:55
Wszystkie składniki bardzo lubię, z chęcią zrobię takie coś ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak