Indyczka nadziewana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka czerstwa

    10dag
  • mleko

    1\\4l
  • masło

    10dag
  • jajka

    3
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2łyżki
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatowa

  • indyk

    (z wątróbką)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawioną umytą indyczkę na 1godz.przed nadzieniem natrzeć solą .Jeśli ptak jest stary należy owinąć go w szmatkę i lekko ,ale starannie potłuć .Mostek zgiąć ,by niesterczał a także nadciąć skóre nóg koło stawu kolanowego i powściągać ściegna .Namoczoną i odciśniętą bułke i wątróbkę przekręcić przez maszynkę .Masło utrzeć z żółtkami ,połączyć z masą z wątróbki ,przyprawami i jeśli trzeba z tartą bułką.Nadziać indyczkę przez podgardle .Zaszyć .Ułożyć tuszkę w brytfannie grzbietem w dół i piec około 3godz w piekarniku,polewając wytworzonym sosem i skrapiajac z lekka zimna woda.Pod koniec piec bez przykrycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara/zuza22_85 05.12.2011 13:41
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat