Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyczka nadziewana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka czerstwa 10dag
mleko 1\\4l
masło 10dag
jajko 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 2łyżki
sól
pieprz
gałka muszkatowa
indyk (z wątróbką)

Przepis i sposób przygotowania na: Indyczka nadziewana

Sprawioną umytą indyczkę na 1godz.przed nadzieniem natrzeć solą .Jeśli ptak jest stary należy owinąć go w szmatkę i lekko ,ale starannie potłuć .Mostek zgiąć ,by niesterczał a także nadciąć skóre nóg koło stawu kolanowego i powściągać ściegna .Namoczoną i odciśniętą bułke i wątróbkę przekręcić przez maszynkę .Masło utrzeć z żółtkami ,połączyć z masą z wątróbki ,przyprawami i jeśli trzeba z tartą bułką.Nadziać indyczkę przez podgardle .Zaszyć .Ułożyć tuszkę w brytfannie grzbietem w dół i piec około 3godz w piekarniku,polewając wytworzonym sosem i skrapiajac z lekka zimna woda.Pod koniec piec bez przykrycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 05.12.2011 13:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak