Imprezowe ślimaczki hawajskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    40 g
  • mleko

    120 g
  • ketchup

    typu "napoli"
  • szynka konserwowa

    4 plastry
  • ananas z puszki

    2 plastry
  • ser cheddar

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Imprezowe ślimaczki hawajskie foto
Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy na „mokry piasek”. Dodajemy mleko i ugniatamy ciasto, które następnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 5mm.
Krok 2 - Imprezowe ślimaczki hawajskie foto
Jedną stronę smarujemy ketchupem z dodatkiem ziół prowansalskich z pozostawieniem wolnych 2cm dłuższego brzegu.
Krok 3 - Imprezowe ślimaczki hawajskie foto
Na ketchupie rozkładamy równomiernie szynkę i ananas pokrojone w drobną kostkę oraz starty żółty ser. Ciasto rolujemy kończąc na wolnym brzegu.
Krok 4 - Imprezowe ślimaczki hawajskie foto
Za pomocą ostrego noża odkrawamy około 1cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5 - Imprezowe ślimaczki hawajskie foto
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg). Ślimaczki doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anusq18 01.03.2014 12:40
wyglądają smakowicie
caralajna 26.02.2014 22:13
pomysłowe nadzienie, pycha
Kolorowa 24.02.2014 20:32
fajne, fajne ;)
Poison1988 24.02.2014 19:43
proste, smaczne na ząb jak i dla oczu - doskonałe :)
gibli 24.02.2014 16:47
smaczne )))
Stenka 24.02.2014 16:01
smakowicie wyglądają
ada.la 24.02.2014 15:14
ciekawa propozycja na imprezę
Triss 24.02.2014 13:21
fantastyczna przekąska. ;)
AGNIESZKA144 24.02.2014 13:17
bardzo lubię takie przekąski
slonko888 24.02.2014 12:31
lubie to :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat