Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciecierzyca
1 puszka -
oliwa
do smaku -
czosnek
2-3 ząbki -
mączka migdałowa
2-3 łyżki -
cytryna
1 duża -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
chili płatki
do smaku -
cukinia
2 średnie -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Humus z cieciorki i cukinii
Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i udusić na niewielkiej ilości oliwy - pozostawić do ostygnięcia.
Do cukinii wcisnąć czosnek, dodać pieprzu i mielonych migdałów - wymieszać.
Cieciorkę osączyć z zalewy, przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem oliwy.
Kiedy powstanie gęsta masa, dodać uduszoną cukinię i ponownie zmiksować jak najdokładniej.
Masę doprawić sokiem z cytryny, chili oraz pieprzem.
Podawać z pieczywem świeżym lub tostowanym.
Komentarze (1)