Humus z cieciorki i cukinii

Humus z cieciorki i cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • oliwa

    do smaku
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • mączka migdałowa

    2-3 łyżki
  • cytryna

    1 duża
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • chili płatki

    do smaku
  • cukinia

    2 średnie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Humus z cieciorki i cukinii

Cukinię umyć, utrzeć na grube wióry, posolić, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i udusić na niewielkiej ilości oliwy - pozostawić do ostygnięcia.
Do cukinii wcisnąć czosnek, dodać pieprzu i mielonych migdałów - wymieszać.
Cieciorkę osączyć z zalewy, przełożyć do blendera i zmiksować z dodatkiem oliwy.
Kiedy powstanie gęsta masa, dodać uduszoną cukinię i ponownie zmiksować jak najdokładniej.
Masę doprawić sokiem z cytryny, chili oraz pieprzem.

Podawać z pieczywem świeżym lub tostowanym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

staropolanka5 24.06.2016 07:32
smakowity humus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat