Hummus z czarną pastą sezamową tahini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

tahini

  • sezam

    1/2 szklanki
  • sezam czarny

    1/2 szklanki
  • oliwa

    1 łyżka

hummus

  • ciecierzyca

    1 i 1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hummus z czarną pastą sezamową tahini foto
Sezam podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i zblendować na gładką masę z dodatkiem oliwy
Krok 2 - Hummus z czarną pastą sezamową tahini foto
Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i namoczyć na noc
Krok 3 - Hummus z czarną pastą sezamową tahini foto
Odlać wodę w której moczyła się ciecierzyca, zalać ponownie nowa wodą i gotować do miękkości około godziny
Krok 4 - Hummus z czarną pastą sezamową tahini foto
Odlać wodę z ugotowanej ciecierzycy, ale jej nie wylewać. Ciecierzycę zblendować
Krok 5 - Hummus z czarną pastą sezamową tahini foto
Dodać pozostałe składniki i około 200 ml wody i dalej blendować do uzyskania gładkiej masy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kuchcik89 05.08.2015 20:37
nigdy nie jadłam, musze spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat