Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 g (ciemnej)
  • tahini pasta sezamowa

    80 g
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • ząbek czosnku

  • kumin

    0,5 łyżeczki
  • woda

    75 ml
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.

KROK 2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.

Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia.

Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 08.03.2017 09:07
same pyszności
justynkag 04.03.2017 22:40
Idealna pasta.Znakomicie wygląda
mysza75 03.03.2017 22:00
pyszna pasta
ada.la 03.03.2017 21:52
ciekawy przepis
Róża1 03.03.2017 19:09
świetna propozycja :-)
Marcepanowy kącik 03.03.2017 16:39
Pysznie i pomysłowo :)
Krzysztof15 03.03.2017 15:34
Świetna propozycja
ilka01 03.03.2017 13:51
pyszności ....:)
wwwiolka 03.03.2017 12:31
Bardzo fajny przepis.
AZgotuj 03.03.2017 11:20
nigdy nie widziałam ciemnej ciecierzycy, będę się rozglądać:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat