Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
KROK 2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia.
Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.
Życzę smacznego! :)