Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    300 g
  • tahini pasta sezamowa

    150 g
  • sok z cytryny

    4-5 łyżek
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • kumin

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 spora łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 płaskiej łyżeczki
  • suszone pomidory

  • woda

    około 150 ml
  • sól do smaku

DODATKI

  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • oliwa

  • zielenina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do namaczania na 12 godzin (najlepiej na noc). Drugiego dnia zalewamy ją świeżą wodą (1 część ciecierzycy na 4 części wody), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania ściągamy powstającą na powierzchni piankę.

* Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smaku

KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy, dodajemy do niej sok z cytryny, wodę*, pastę tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy kumin, obie papryki mielone oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

* Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.

Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.

Życzę smacznego :)
Futka
Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:12
Pyszny hummus :)
KuchniaMagdaLeny 12.01.2017 20:42
Pyszna propozycja :) Bardzo lubię hummus :)
Bernadeta1 12.01.2017 17:29
na pewno smaczne jedzonko
Patrycja33 12.01.2017 10:30
uwielbiam takie smaki :)
Grazyna0211 12.01.2017 10:17
bardzo lubię
MagdalenaIC 11.01.2017 22:31
Brzmi pysznie :)
Barbara13 11.01.2017 22:09
Musze wypróbować
cukiereczek 11.01.2017 19:37
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat