Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciecierzyca 300 g
tahini pasta sezamowa 150 g
sok z cytryny 4-5 łyżek
czosnek 2-3 ząbki
kumin 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 spora łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 płaskiej łyżeczki
suszone pomidory
woda około 150 ml
sól do smaku

DODATKI

Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
oliwa
zielenina

Porada

Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek z dodatkiem szczypty kuminu i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami

Dzisiaj zapraszam na jedną z najpopularniejszych potraw kuchni libańskiej w paprykowej odsłonie z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus jest smaczny, pożywny i niezwykle zdrowy. Zawiera dużą dawkę błonnika, białka, żelaza, witamin oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek i naleśników, a także jako dodatek do pity, sałatek oraz warzyw.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i odstawiamy do namaczania na 12 godzin (najlepiej na noc). Drugiego dnia zalewamy ją świeżą wodą (1 część ciecierzycy na 4 części wody), dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania ściągamy powstającą na powierzchni piankę.

* Ciecierzycę gotujemy bez soli. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że ziarna ciecierzycy będą miękkie i bardzo delikatne w smaku

KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę studzimy, dodajemy do niej sok z cytryny, wodę*, pastę tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Do powstałej pasty dodajemy kumin, obie papryki mielone oraz pokrojone drobno suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.

* Wodę dolewamy stopniowo podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.

Według tradycyjnej receptury, hummus rozrzedzamy za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawia jego smak, a także dostarcza dodatkowej dawki zdrowych tłuszczów.

Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 13.01.2017 11:12
Pyszny hummus :)
KuchniaMagdaLeny 12.01.2017 20:42
Pyszna propozycja :) Bardzo lubię hummus :)
Bernadeta1 12.01.2017 17:29
na pewno smaczne jedzonko
Patrycja33 12.01.2017 10:30
uwielbiam takie smaki :)
Grazyna0211 12.01.2017 10:17
bardzo lubię
MagdalenaIC 11.01.2017 22:31
Brzmi pysznie :)
Barbara13 11.01.2017 22:09
Musze wypróbować
cukiereczek 11.01.2017 19:37
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak