Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

hot wingsy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 0,6 kg
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
Papryka słodka mielona Prymat
jajko 1
mąka 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: hot wingsy

Skrzydełka myjemy, odkrajamy obojczyki, a resztę skrzydełka kroimy na dwie części. Przyprawiamy: 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki soli, szczypta papryki słodkiej. Jajko wbijamy do miski, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i łyżeczkę pieprzy cayenne (jeżeli nie chcemy, żeby były za ostre dodajemy 1/2 łyżeczki), mąkę, mleko i miksujemy-powinno powstać gęste cisto naleśnikowe. Zalewamy tym ciastem nasze skrzydełka. Do zamykanego pojemnika wsypujemy ok 1,5 szklanki mąki i wkładamy tam skrzydełka, zamykamy i potrząsamy tak,aby mąka przykleiła się do całego skrzydełka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka i obsmażamy je z obu stron. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika na ok 20 min, aby mięso zmiękło. Podajemy z frytkami i keczupem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak