Przepis i sposób przygotowania na: Herbata z tominamburem
Kroki postępowania
Pozostawić Topinambur w herbacie na 2 minuty.
Posłodzić wg uznania ( najlepiej miodem , cukrem trzcinowym nie oczyszczanym - ale odruchowo wzięłam biały cukier i tak już zostało).
Topinambur wyjmować z herbaty z schrupać- jest bardzo smaczne na surowo, a jak poleży w herbacie lekko posłodzonej to przejmuje trochę tych smaków . W każdym razie jest smaczny.
A teraz co zyskuje herbata ? I tu dzieje sie coś dziwnego. Topinambur na surowo ma chrupkość rzodkiewki ale smak bardziej neutralny - taka prawie bez smakowa kalarepka. I zupełnie nie wiadomo czemu wrzucony do herbaty nadaje jej lekko kwaskowaty smak jak by dodało sie do niej kilka kropli soku z cytryny.
Ze względu na swoje właściwości i łatwość uprawy ( rośnie wszędzie i zachowuje się prawie jak chwast ) nazywa się go czasem cytrusem północy.
Przedstawiam nietypowe wykorzystanie topinamburu.