Przepis i sposób przygotowania na: Herbata owocowo-kwiatowa
Jabłka umyć i wytrzeć do sucha.
Skórkę skrawać z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Owoce i skórkę pokroić w mniejsze kawałki i wysuszyć w suszarce do grzybów, względnie w chłodnym piekarniku na warstwie woskowanego papieru do pieczenia lub na kaloryferze - także na papierze do pieczenia.
Gotowe wysuszone owoce powinny pozostać dość elastyczne - jeśli są przesuszone i kruszą się, wówczas tracą też wiele aromatu!
Płatki kwiatów dobrze schną w słońcu - osłonięte od bezpośredniego wiatru.
Ostudzone owoce i płatki (razem lub osobno) przełożyć do szczelnie zamykanego słoja i przechowywać w ciemnym miejscu.
Do zaparzenia herbaty bierzemy czubatą łyżkę składnika na szklankę naparu.
Najlepiej parzy się w ogrzanym dzbanku - można też wsypać do niewielkiego garnuszka, zalać wodą, nakryć i gotować kilka minut, jak kompot.
Przed podaniem dosłodzić miodem do smaku.