Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Herbata owocowo-kwiatowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka suszone
truskawki suszone
płatki róż suszone
bławatek suszony
hibiskus suszony
skórka cytrynowa suszona
miód 2-3 łyżki
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Herbata owocowo-kwiatowa

Truskawki pozbawić szypułek, umyć i osączyć.
Jabłka umyć i wytrzeć do sucha.
Skórkę skrawać z wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Owoce i skórkę pokroić w mniejsze kawałki i wysuszyć w suszarce do grzybów, względnie w chłodnym piekarniku na warstwie woskowanego papieru do pieczenia lub na kaloryferze - także na papierze do pieczenia.

Gotowe wysuszone owoce powinny pozostać dość elastyczne - jeśli są przesuszone i kruszą się, wówczas tracą też wiele aromatu!

Płatki kwiatów dobrze schną w słońcu - osłonięte od bezpośredniego wiatru.

Ostudzone owoce i płatki (razem lub osobno) przełożyć do szczelnie zamykanego słoja i przechowywać w ciemnym miejscu.

Do zaparzenia herbaty bierzemy czubatą łyżkę składnika na szklankę naparu.

Najlepiej parzy się w ogrzanym dzbanku - można też wsypać do niewielkiego garnuszka, zalać wodą, nakryć i gotować kilka minut, jak kompot.

Przed podaniem dosłodzić miodem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 30.12.2012 16:31
uwielbiam tego typu herbaty. Myślę że na pewno świetnie smakuje;)
caffee_tea 30.12.2012 12:17
lubię to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak