Gyros zrobiony prze zemnie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • cebula

    2 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • przyprawa

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

mięsko należy pokroić w centymetrowe plastry, a następnie plastry pokroić w paski. ja robię takie na 0,5 cm. trzeba mieć ostry nóż wtedy szybko pójdzie. następnie podsmażamy mięso na patelni z dodatkiem przyprawy do gorosu. najlepiej dodawać jej stoniowo do smaku. usmażone mięso wyłożyć do naczynia.następnie na patelnie wrzucamy papryke pokrojoną w cieńkie słupki. gdy jest miękka dodajemy ja do mięsa. na ta samą patelnie wrzucamy cebulkę podsypujemy dużą ilością słodkiej papryczki w proszku. cebulę należy podlac trzema łyzkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. gdy cebulka jest miekka a woda odparuje dorzucamy do niej mięso, podgrzewamy i gotowe.
gyros można podawać z frytkami, ja najczęściej podaję go z ugotowanym na sypko ryżem - wtedy jest troszkę mniej kalorii. wszystko suto oblane sosem tzatziki
z podanych składników będą conajmniej cztery porcje w zależności od apetytu domowników.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat