Gulaszowa zapiekanka z wieprzowiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatki wieprzowej

    0,5 kg
  • czerwone papryki

    2
  • zielona papryka

  • żółta papryka

  • ziemniaków

    6
  • pieczarek

    30 dag
  • cebula

  • piwa

    0,5 l
  • małe opakowanie śmietany

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • olej

  • masło

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, dodać umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę wieprzowinę i smażyć do zrumienienia się mięsa. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać masło, dodać pieczarki, posypać szczyptą soli i smażyć dopóki cały płyn nie wyparuje, dodać do mięsa i chwilę przesmażyć razem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Układać na zmianę: ziemniaki z papryką oraz mięso z pieczarkami. Piwo wymieszać ze śmietaną 18%, dodać sól, pieprz oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piec dopóki zapiekanka nie zacznie się rumienić, wtedy zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze ok. 15-25 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat