Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • żeberka mięsne

    1 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    4 szklanka
  • przyprawa uniwersalna

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • koperek

    1 pęczek
  • śmietanka kremowa

    200 ml

Ponadto

  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym foto
Mięso z żeberek pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Następnie dokładnie obtoczyć je w mące i obsmażyć na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
Żeberka przełożyć do garnka (bez tłuszczu).
Krok 2 - Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym foto
Na tej samej patelni zarumienić pokrojoną w piórka/kostkę cebulę.
Krok 3 - Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym foto
Cebulę połączyć z mięsem, zalać wodą i dodać listki laurowe, ziele angielskie oraz dobrej jakości przyprawę rosołową.
Całość gotować (pod przykryciem) do miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.
Krok 4 - Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym foto
Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką.
Danie doprawić do smaku i zagotować.
(W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę.)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

21.03.2017 00:15
Dziękuję :)

Diana Rusiłowicz

21.03.2017 00:14
Gulasz....;)

gusia1000

20.03.2017 21:57
Dobry gulasz.

Janina

20.03.2017 17:28
Wspaniałe danie;))

Agnieszka-87-25

20.03.2017 16:47
pyszna zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat