Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka
1 kg -
pieczarki
20 dag -
cebula
2 sztuki -
sól
-
pieprz
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
majeranek
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
ziele angielskie
3 ziarenka -
mąka
2 łyżki -
marchewka
1 sztuka -
kminek
1 łyżeczka -
kasza jaglana
-
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Gulasz z szynki z kaszą jaglaną
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Również smaży, soląc i pieprząc je na patelni. Gotowe przekładamy do mięsa.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy, również z odrobiną soli. Usmażoną przekładamy do garnka z mięsem i pieczarkami.
Obie papryki, imbir, majeranek i kminek podsmażamy na patelni z odrobiną oleju lub masła. Przekładamy do garnka z resztą składników.
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, listek, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą, tak aby się przykryły składniki.
Gotujemy do miękkości. W tym czasie jak gulasz się będzie gotował należy uprażyć kaszę jaglaną. ilość zależy od ilości osób.
Gotowy gulasz zagęszczamy odrobiną mąki. Podajemy razem z kaszą i surówką. Polecam ogórek małosolny lub paprykę marynowaną.
Komentarze (6)