Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z szynki wieprzowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa pół kg
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
olej do smażenia
śmietanka kremowa 4 łyżki
rosół drobiowy 1,5 szklanka
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki wieprzowej

*smalec ze skwarkami 1 łyżka

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor na oleju, mięso opłukać, pokroić w średnią kostkę i dodać do złocistej, smażonej cebulki, całość posolić, dodać słodką paprykę, ząbki czosnku przecisnąć i dodać do mięsa. Gdy mięso się usmaży podlewamy odrobiną wody i dusimy nasz gulasz na małym ogniu pod przykryciem, po 20 minutach dodaję smalec ze skwarkami i rosół, wszystko dusimy. Gdy mięso będzie już miękkie dosmaczamy solą, pieprzem, tymiankiem,i dodajemy już na koniec słodką śmietankę, gdy sos będzie już gęstniał ściągamy z ognia. Tak przygotowany gulasz możemy podawać z ziemniakami lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak