Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z sosem śmietanowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dkg
olej do smażenia
cebula 1 duża sztuka
sól do smaku
Przyprawa do mięs Prymat 2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
curry 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bulion z grzybami leśnymi 1 kostka
śmietana kremówka 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z sosem śmietanowym

Kroki postępowania

1
Szynkę pokroić w kostkę, zrumienić partiami na oleju.
Krok 1 - Gulasz z sosem śmietanowym foto
2
Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa, podsmażyć.
Krok 2 - Gulasz z sosem śmietanowym foto
3
Dodać zioła i przyprawy, wymieszać, chwilę razem podsmażać.
Krok 3 - Gulasz z sosem śmietanowym foto
4
Do mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Gulasz z sosem śmietanowym foto
5
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos.
Krok 5 - Gulasz z sosem śmietanowym foto
6
W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać np. z kaszą.
Krok 6 - Gulasz z sosem śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak