Gulasz z pulpecikami

Gulasz z pulpecikami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpeciki

  • mięso mielone

    50 dag
  • sól i pieprz

    do smaku
  • kasza manna

    2 łyzki
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt

Dodatki

  • bulion drobiowy

    2 l
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    4 szt
  • papryka czerwona

    3 szt
  • ogórki konserwowe

    6 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • keczup

    3 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1 płaska łyżeczka
  • liść laurowy

    3 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • natka pietruszki

    2 łyzeczki
  • olej do smażenia

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • woda

    1/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z pulpecikami foto
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki a pozostałe cebulę w półksiężyce, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Krok 2 - Gulasz z pulpecikami foto
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz jedną drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie wyrabiamy na gładką masę.
Krok 3 - Gulasz z pulpecikami foto
Formujemy małe kuleczki wielkości około 1-1,5 centymetra i smażymy na gorącym oleju na złoto około 5 minut. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Wszystkie warzywa wkładamy do bulionu dodajemy pulpeciki, koncentrat, ketchup,ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa Wojtaszko

27.06.2017 22:54
nawet bardzo smaczne :)

Ewelina1991

27.06.2017 17:34
smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat