Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z pulpecikami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpeciki

mięso mielone 50 dag
sól i pieprz do smaku
kasza manna 2 łyzki
cebula 1 szt
jajko 1 szt

Dodatki

bulion drobiowy 2 l
pieczarki 50 dag
cebula 4 szt
papryka czerwona 3 szt
ogórki konserwowe 6 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
keczup 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
natka pietruszki 2 łyzeczki
olej do smażenia
mąka pszenna 2 łyżki
woda 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z pulpecikami

Kroki postępowania

1
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki a pozostałe cebulę w półksiężyce, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na 3 łyżkach oleju do miękkości. Paprykę i ogórki konserwowe kroimy w kostkę.
Krok 1 - Gulasz z pulpecikami foto
2
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę mannę oraz jedną drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem a następnie wyrabiamy na gładką masę.
Krok 2 - Gulasz z pulpecikami foto
3
Formujemy małe kuleczki wielkości około 1-1,5 centymetra i smażymy na gorącym oleju na złoto około 5 minut. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Wszystkie warzywa wkładamy do bulionu dodajemy pulpeciki, koncentrat, ketchup,ziele angielskie, liście laurowe oraz mieloną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy około 30 minut. Mąkę dokładnie mieszamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy gulasz.
Krok 3 - Gulasz z pulpecikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:54
nawet bardzo smaczne :)
Ewelina1991 27.06.2017 17:34
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak