Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

5.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i ciecierzycą to pyszne i sycące danie. Można go podawać z pieczywem, plackami ziemniaczanymi, kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Składniki:

Składniki

mięso wieprzowe bez kości
70 dag
pieczarki
20 dag
cebula
1 sztuka
Smalec wieprzowy
2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
2 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna
Sklep Prymat
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mąka pszenna
1 łyżka
śmietana 30%
2 łyżki
ciecierzyca ugotowana
0.5 szklanki
bulion warzywny
2 szklanki
czosnek
2 ząbki
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
sos sojowy
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

Sposób przygotowania

1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać odrobinę soli, liść laurowy, angielskie ziele i owoce jałowca, przykryć i gotować do miękkości.
Krok 1 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
2
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i pieczarki, podsmażyć.
Krok 2 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
3
10 minut przed końcem gotowania mięsa dodać pieczarki z cebulą.
Krok 3 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
4
Śmietanę roztrzepać z mąką i wędzoną papryką, połączyć z mięsem. Wsypać osączoną z wody ciecierzycę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak