Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i ciecierzycą to pyszne i sycące danie. Można go podawać z pieczywem, plackami ziemniaczanymi, kaszą, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Składniki:

Składniki

mięso wieprzowe bez kości 70 dag
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
Smalec wieprzowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Owoc jałowca cały Prymat 2 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 30% 2 łyżki
ciecierzyca ugotowana 0.5 szklanki
bulion warzywny 2 szklanki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
sos sojowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą

Sposób przygotowania

1
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym smalcu.
Przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać odrobinę soli, liść laurowy, angielskie ziele i owoce jałowca, przykryć i gotować do miękkości.
Krok 1 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
2
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i pieczarki, podsmażyć.
Krok 2 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
3
10 minut przed końcem gotowania mięsa dodać pieczarki z cebulą.
Krok 3 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto
4
Śmietanę roztrzepać z mąką i wędzoną papryką, połączyć z mięsem. Wsypać osączoną z wody ciecierzycę, wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4 - Gulasz z pieczarkami i ciecierzycą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak