Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa bez kości 300 g
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
różyczki brokuła kilka sztuk
woda ok. 600 ml
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 2-3 łyżki
olej 3 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki z warzywami

Mięso z łopatki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, następnie oprószamy mąką i potrząsamy do czasu, aż każdy kawałek mięsa będzie dobrze pokryty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kolejno wlewamy wodę i od razu wrzucamy pokrojoną w pół plastry cebulę. Dusimy ok. 20-30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Ponownie dusimy 10 minut.

Na koniec dodajemy różyczki brokuła i dusimy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 15.11.2016 22:51
ciekawy przepisik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak