GULASZ Z KURCZAKA I PIECZONEJ DYNI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    0,5 kg
  • miąższ z dyni

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • zioła prowansalskie

  • tymianek

  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • sól i pieprz

  • ziele angielskie całe

  • liść laurowy

  • przyprawa do gulaszu

  • ząbki czosnku

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GULASZ Z KURCZAKA I PIECZONEJ DYNI  foto
1/ Dynie oprószyć solą, pieprzem ziołami oraz tymiankiem. Skropić olejem i wyłożyć na blachę. Piec do miękkości.
Krok 2 - GULASZ Z KURCZAKA I PIECZONEJ DYNI  foto
2/ Filet z kurczaka pokroić w kostkę (tak na jeden kęs), cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć z mięsem o raz przyprawami do odparowania wody. Do garnka wlać szklankę wody, wrzucić pokrojone i obrane- marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę gotować.
Krok 3 - GULASZ Z KURCZAKA I PIECZONEJ DYNI  foto
3/ Do gotujących się warzyw dodać przyprawę do gulaszu, chili, sól, pieprz, pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażone mięso i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, na koniec dodać pieczoną dynię. Całość dokładnie wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną. Podawać z kaszą kuskus lub ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 31.03.2015 17:10
bardzo ciekawy przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat