Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kukurydzą Elfi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa wołowego z łopatki 400 g
kukurydza 1 puszka
sól
pieprz
olej
mąka
kasza jęczmienna 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kukurydzą Elfi

Kroki postępowania

1
Mięso kroję w niewielką kostkę i wrzucam do garnuszka na rozgrzany olej. Zaczynam podsmażać. Mieszam od czasu do czasu żeby mięso się nie przypaliło i nie przywarło do garnuszka. Po około 15 minutach gdy mięso jest już porządnie zarumienione dodaję odcedzoną kukurydzę z puszki. Mieszam. Dolewam ok 1,5 - 2 szklanki wody. Mieszam i dalej podgotowuję razem ale tym razem już pod przykryciem. Trwa to około 20-30 minut aż mięso będzie na prawdę miękkie - co chwilę sprawdzam.
Krok 1 - Gulasz z kukurydzą Elfi foto
2
Gdy woda za bardzo odparuje to po prostu dolewam. Gdy mięso jest już gotowe zaciągam sos mąką - ok 2 łyżki mieszam z połową szklanki zimnej wody i dodaję do garnka. Jeśli chcemy bardzo gęstego sosu dodajemy więcej mąki.
Krok 2 - Gulasz z kukurydzą Elfi foto
3
Mięso podaję na kaszy
Krok 3 - Gulasz z kukurydzą Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 21.05.2013 11:00
prosty i smakowity
Pomocnik 21.05.2013 09:22
na pewno słodki przez kukurydzę..
2milutka 21.05.2013 08:33
prosto i smakowicie:)
Cranberry 20.05.2013 22:55
pycha jedzenie
beniaminek 20.05.2013 22:45
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak