Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • karkówka

    400 g
  • marchewki

    2 szt.
  • cebula biała

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.

PRZYPRAWY

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 mała szt.
  • Owoc jałowca cały Prymat

    2 szt.
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

DODATKI

  • mąka

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gulasz z karkówki w sosie warzywnym

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
Propozycja na smaczny i aromatyczny gulasz z karkówki otulony gęstym sosem o konsystencji musu.

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
Kawałki mięsa oprószamy mąką i smażymy je na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 3 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 4 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju rzepakowym.
Krok 5 - Gulasz z karkówki w sosie warzywnym foto
Po około 30 minutach duszenia mięsa w kąpieli wodnej z jałowcem i listkiem laurowym, dodajemy do niego starte warzywa, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: tymianek i czerwoną paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez mięso, a od czasu do czasu mieszamy zawartość.

Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.

Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Bernadeta1 19.03.2015 17:51
bardzo lubię takie połączenie, pyszne
Justi2401 19.03.2015 17:11
Pyszności, uwielbiam takie dania :)
Franciszek 19.03.2015 14:56
Pięknie wygląda
luna76 19.03.2015 14:25
super apetyczne danie :) skusiłabym się na taki obiad :)
marcia7 19.03.2015 13:34
niezły jest

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat