Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
karkówka
400 g -
marchewki
2 szt. -
cebula biała
2 szt. -
pietruszka
1 szt.
PRZYPRAWY
-
Liść laurowy suszony Prymat
1 mała szt. -
Owoc jałowca cały Prymat
2 szt. -
tymianek
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
DODATKI
-
mąka
-
olej rzepakowy do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Gulasz z karkówki w sosie warzywnym
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.

Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy.
Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.



Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.
Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (5)