Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z karkówki orientalnie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 g
olej rzepakowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
bulion warzywny 700 ml
liście limonki kaffir 2-3 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
sok z limonki 50 ml (tajska)
grzyby leśne 100 g (mrożone)
sos ostrygowy 2 łyżki
cukier palmowy 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z karkówki orientalnie

Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy.
Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min.
Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min.
Pod koniec wlewamy sos ostrygowy, wsypujemy cukier, dusimy bez przykrycia do żądanej konsystencji sosu (odparowujemy).
Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 14.01.2018 16:37
Apetyczne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak