Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z dziczyzną i indykiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gulasz z dziczyzną i indykiem

kiełbasa z dzika 1 pętko
pierś z indyka 0,5 piersi
cebula biała 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka 4 łyżki

Bulion

woda 1 litr
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3
natka pietruszki 1 głązka
świża natka selera 1 sztuka
liść pora 1
sól i pieprz
marchew 1 mała

Porada

Polecam podawać ze świeżym pieczywem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z dziczyzną i indykiem

Kroki postępowania

1
Ze składników na bulion gotujemy wywar, natki siekamy drobno a marchew trzemy na grubych oczkach tarki. Gotujemy przez czas potrzebny do zrobienia gulaszu.
Krok 1 - Gulasz z dziczyzną i indykiem foto
2
W garnku o grubym dnie rumienimy drobno posiekany czosnek na odrobinie oleju. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i solimy aby się ładnie zeszkliła. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę z dzika.
Krok 2 - Gulasz z dziczyzną i indykiem foto
3
Gdy dziczyzna się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś indyka i czekamy aż się zetnie, będzie konieczne dodanie kilku łyżek oleju.
Krok 3 - Gulasz z dziczyzną i indykiem foto
4
Gdy mięso z indyka się zetnie, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, następnie wlewamy bulion z natkami i innymi dodatkami. Podkręcamy ogień, całość powinna nam zgęstnieć. Jeśli będzie za gęste można dolać wody.
a koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę ostrą. Gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu aby smaki się zgryzły.
Krok 4 - Gulasz z dziczyzną i indykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak