Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z cukinią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cukinia 1 sztuka
cebula 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mąka pszenn 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z cukinią

Mięso należy pokroic w kostkę, oprószyc papryką, solą i pieprzem, odstawic na jakiec pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso obtoczyc w mące i usmażyc na rozgrzanym tłuszczu (u mnie parę łyżek oleju). Do mięsa dodac pokrojoną cebulę (ja pokroiłam w pół plastry), papryczkę chilli oraz posiekany czosnek. Chwilkę podsmażyc i zalac niewielką ilością wody. Dusic mięso do miękkości ok. 1 godz. Pod koniec gotowania dorzucic cukinię pokrojoną w kostkę oraz koncentrat pomidorowy, pogotowac ok. 7 min (cukinia powinna zachowac jędrnośc). Jeśli sos wyszedł za rzadki, należy mąkę ziemniaczaną rozrobic w małej ilości zimnej wody i wlac do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany gulasz najbardziej smakuje nam z kaszą jęczmienną, ale można też podawac z ziemniakami czy ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 10.03.2013 10:13
Bardzo lubię gulasz z dodatkiem cukinii.
restauracjadomowa 05.10.2012 15:44
ha! i to jest to co bym dzisiaj ze smakiem zjadła:)
EWI 29.09.2012 12:40
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak