Gulasz z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • cukinia

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • mąka pszenn

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso należy pokroic w kostkę, oprószyc papryką, solą i pieprzem, odstawic na jakiec pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso obtoczyc w mące i usmażyc na rozgrzanym tłuszczu (u mnie parę łyżek oleju). Do mięsa dodac pokrojoną cebulę (ja pokroiłam w pół plastry), papryczkę chilli oraz posiekany czosnek. Chwilkę podsmażyc i zalac niewielką ilością wody. Dusic mięso do miękkości ok. 1 godz. Pod koniec gotowania dorzucic cukinię pokrojoną w kostkę oraz koncentrat pomidorowy, pogotowac ok. 7 min (cukinia powinna zachowac jędrnośc). Jeśli sos wyszedł za rzadki, należy mąkę ziemniaczaną rozrobic w małej ilości zimnej wody i wlac do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany gulasz najbardziej smakuje nam z kaszą jęczmienną, ale można też podawac z ziemniakami czy ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 10.03.2013 10:13
Bardzo lubię gulasz z dodatkiem cukinii.
restauracjadomowa 05.10.2012 15:44
ha! i to jest to co bym dzisiaj ze smakiem zjadła:)
EWI 29.09.2012 12:40
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat