Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tabasco

Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tabasco

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • bulion

    1 l
  • pieczarki

    30 dag
  • cebula biała

    2 duże
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

    2 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Marynata

  • tabasco

    15 kropli
  • majeranek

    1 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • pieprz

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 3 minuty aż się zrumieni. Dodajemy mięso i obsmażamy przez 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny pieczarki. Smażymy jeszcze 2 minuty. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut na wolnym ogniu.

3. Po tym czasie dodajemy paprykę słodką i ostrą, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Gotujemy jeszcze 10 minut.

4. Skrobię rozrabiamy z odrobiną wody i cały czas mieszając zawartość garnka wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

17.07.2016 20:01
pyszne jedzonko

Ada-Gaba

27.05.2016 13:08
smczny obiad

w mojej kuchni

27.05.2016 09:02
same pyszności do zjedzenia

Marta1986

26.05.2016 21:52
bardzo smaczne mniam

MAR3STA

26.05.2016 21:32
fajny pomysł na gulasz

Babeczka35

26.05.2016 18:52
Pyszne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat