gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi i cząbrem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    3/4 kg.
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    2-3 łyżki
  • cebula

    3 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • grzyby leśne

    40 dkg.
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1 szkl.
  • marchew

    2 szt.
  • bulion mięsny

    1 litr
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • cząber

    1,5 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać , osuszyć i pokroić w dość dużą kostkę obsypać przyprawą do gulaszu i odstawić na noc . Cebule obrać i pokroić w kostkę , czosnek , marchewkę obrać , opłukać i pokroić w plastry . Grzyby pokroić w plastry ( użyłam mrożonych). Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i podsmażyć mięso z czosnkiem , cebulą i marchewką . Wsypać cząber . liść laurowy , ziele angielskie oraz paprykę , wlać wino i bulion , wymieszać jak się zagotuje przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu . Rozmrożone grzyby podsmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym i dodać do gulaszu , wymieszać i włożyć musztardę , na koniec doprawić pieprzem najlepiej świeżo zmielonym . Podawać z pieczywem lub bagietką i kleksem kwaśnej śmietany niekoniecznie .
Grzyby można użyć dowolne ale ważne aby były leśne .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.05.2017 18:31
Wygląda przepysznie na dodatek nie robiłam takiego
Jagódka77 28.03.2016 20:11
na pewno pyszny
Maridka19 27.03.2016 08:54
Moje smaki . Bardzo lubię gulasze :)
Wafelek2601 26.03.2016 18:14
Bardzo smaczny
mirosława4 26.03.2016 17:42
moje także :)
w mojej kuchni 26.03.2016 17:24
moje smaki w gulaszu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat