Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy z groszkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cebula biała 2 szt
ząbek czosnku 2 szt
olej
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 500 ml
groszek zielony 1 szklanka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
majeranek
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy z groszkiem


W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Serwujemy z kaszą lub kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 12.07.2016 19:37
bardzo smacznie wygląda!
marzut 11.07.2016 20:05
Super przepis
iziona 11.07.2016 18:45
Przepysznie wygląda
IKrakowianka 11.07.2016 13:22
smaczny gulasz
Wacław 11.07.2016 10:58
lubię takie dania :-)
Maridka19 11.07.2016 08:24
Pyszny pomysł na obiad :)
gosia1988 10.07.2016 22:45
Smaczne danie na obiad
norweska20 10.07.2016 22:28
chętnie bym zjadła
Madzai 10.07.2016 22:04
Bardzo dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak