Gulasz wieprzowy po staropolsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,5 kg
  • papryka mielona

    1 łyżka
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • smalec

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    1,5 łyżeczki
  • owoc jałowca

    kilka szt. zmielonych
  • liść lubczyku

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osączyć i pokroić w duże kawałki - umieścić w garnku, dosypać wszystkie sypkie przyprawy, dodać smalec i olej.
Smażyć, stale mieszając, aż mięso się zetnie.
Zalać wrzącą wodą i dusić do miękkości pod przykryciem.
Kiedy mięso jest miękkie, odparować sos lub zagęścić mąką.
Można zabielić śmietaną.

Najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 03.02.2013 19:42
lubię kaszą gryczaną
reniatka 22.08.2012 10:00
dobry sosik
krokodyl 17.08.2012 14:38
porządne żarcie :)
dagmara020 17.08.2012 08:25
uwielbiam gulasze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat