Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wieprzowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
cebula 3 szt.
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
kostka rosołowa 1 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyzeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
majeranek 0,5 łyzeczki
tymianek 0,5 łyzeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/3 łyżeczki
papryka czerwona 1 szt.
przecier pomidorowy 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wieprzowy

Mięso pokroić na kawałki, osolić i obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać zawartość patelni do mięsa. Kostkę rosołową rozpuścić w 0,5l gorącej wody i wlać bulion do mięsa. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko razem dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
Po tym czasie do gulaszu dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystko gotować razem przez około 10-15 minut.
Mąkę rozprowadzić zimną wodą, dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i zagotować gulasz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 24.08.2016 08:09
Moje smaki gulaszowe
Ela15 30.11.2015 14:00
dobry i pożywny
Futka 29.11.2015 09:00
Wspaniały i bardzo apetyczny gulasz :) Uwielbiam takie mięsko :)
Łukasz15 28.11.2015 22:39
Pyszny gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak