Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt.
  • pieczarki

    300-400 gram
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryczka chili

    1/2 szt.
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • pomidor

    3 szt.
  • przyprawy

  • pierś z kurczaka

    1 średnia
  • ryż

    2 torebki
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż będzie szklista. Przekładamy ją do osobnego garnka.
Krok 2 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż puszczą sok - kilka minut. Przekładamy do garnka z cebulą.
Krok 3 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Papryki myjemy, osuszamy.Czerwoną pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na drobną kostkę. Papryczkę kroimy na pół i zdrapujemy nasionka. Kroimy na małą kostkę, jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, może użyć całej papryczki. Czosnek obieramy i kroimy na małe plasterki. Wszystko razem podsmażamy na 1 łyżce oleju i przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki i podsmażany kilka minut na patelni.
Krok 4 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Do garnka z warzywami (oprócz pomidorów) dolewamy 0,5 l bulionu z 1 kostki - gotujemy ok.15 min.
Krok 5 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Po tym czasie przekładamy pomidory i dodajemy zioła do smaku ( oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól ziołową) i gotujemy jeszcze 5 min.
Krok 6 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na niewielką kostkę i posypujemy solą i pieprzem (może być też przyprawa do kurczaka). Wkładamy do lodówki na 15 min. Podsmażamy ok.8-10 min z każdej strony.
Krok 7 - Gulasz warzywny z kurczakiem i ryżem foto
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Podajemy wszystko na ciepło. Można podać ryż z gulaszem w wersji wegetariańskiej bez mięsa, podać wszystko osobno lub wymieszać warzywa z kurczakiem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 01.09.2014 10:56
extra posiłek
Milka100 19.11.2013 09:58
ale pychotka
Janina 05.10.2013 10:34
Smaczne danie;)
usmiech 04.10.2013 23:59
muszę spróbować
Zdzisław 04.10.2013 23:40
dla mnie dobry obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat