Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gulasz trapera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bekon
300 g
wołowina
1 kg
mąka
1/2 szklanki
marchew
250 g
cebulka marynowana
450 g
wino białe wytrawne
300 ml
alkohol
1 szklanka burgundu
bulion wołowy
300 ml
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
ketchup
1 łyżka
woda
200 ml
ryż
300 g
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt
Sklep Prymat
pieczarki
1/2 szklanki (pokrojone)
natka pietruszki
2 łyżki (posiekanej)
oregano
3/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz trapera

Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem.
Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak