Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bekon
300 g -
wołowina
1 kg -
mąka
1/2 szklanki -
marchew
250 g -
cebulka marynowana
450 g -
wino białe wytrawne
300 ml -
alkohol
1 szklanka burgundu -
bulion wołowy
300 ml -
sól
1/2 łyżeczki -
ketchup
1 łyżka -
woda
200 ml -
ryż
300 g -
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt -
pieczarki
1/2 szklanki (pokrojone) -
natka pietruszki
2 łyżki (posiekanej) -
oregano
3/4 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego -
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się