Gulasz trapera

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bekon

    300 g
  • wołowina

    1 kg
  • mąka

    1/2 szklanki
  • marchew

    250 g
  • cebulka marynowana

    450 g
  • wino białe wytrawne

    300 ml
  • alkohol

    1 szklanka burgundu
  • bulion wołowy

    300 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • ketchup

    1 łyżka
  • woda

    200 ml
  • ryż

    300 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • pieczarki

    1/2 szklanki (pokrojone)
  • natka pietruszki

    2 łyżki (posiekanej)
  • oregano

    3/4 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    1 łyżeczka posiekanego
  • Tymianek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroiłem bekon w plasterki, wysmażyłem na chrupko. Skwarki osączyłem z tłuszczu, odłożyłem. Do foliowego worka włożyłem połowę mięsa, wsypałem mąkę 9 odłożyłem 3 łyżki mąki ). Usmażyłem na łyżce tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem.
Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup.
Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem brytfankę, gulasz pozostawiłem w piekarniku 30 minut, aby zgęstniał. Posypałem usmażonym bekonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat