Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz szegedyński z wolnowaru

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

smalec 3 łyżki
krakówka wieprzowa 1 kg
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
kminek 1 łyżeczka
bulion wołowy 450 ml
paprykowa kiełbasa 100 g
śmietana do zupy 200 ml
mąka 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
cebula 300 siekana
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
papryka marynowana 2 sztuki
kapusta kiszona 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz szegedyński z wolnowaru

1. W rondlu na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulkę. Gdy będzie lekko brązowa dodajemy pokrojone w kostkę mięso i całość podsmażamy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy obie papryki i kminek, smażymy kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
2. Do misy wolnowaru przekładamy mięso z cebulą, pokrojoną paprykę w occie, posiekaną kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją lekko odcisnąć), kiełbasę w plasterkach. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małej mocy przez 6 godzin.
3. Po 6 godzinach dolewamy śmietanę z mąką, całość dokładnie mieszamy. Wolnowar przełączamy na dużą moc. Po 30 minutach zawartość misy ponownie mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gulasz podajemy w towarzystwie knedlików, z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 02.09.2013 09:49
Pyszności!!
Motorek 10.10.2012 09:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak