Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz szegedyński na dziko

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tym razem będzie na dziko! I to dosłownie! Dziczyzna, w tym wypadku szynka z dzika, ma zdecydowanie inny smak niż wieprzowina. Każdy smakosz powinien tego doświadczyć i poznać różnicę. To już nie problem, żeby w dzisiejszych czasach kupić takie mięso. Ważne, żeby było z pewnego źródła!

Składniki:

Składniki:

łopatka z dzika 800 gramów
kapusta kiszona 600 gramów
cebula 3 sztuki
smalec 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
bulion wołowy 500 mililitrów
śmietana 18% 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz szegedyński na dziko

Gulasz Szegedyński to pyszne i aromatyczne danie obiadowe, w którym pod koniec gotowania dodajemy do mięsa poszatkowaną kapustę kiszoną.

Potrawa pochodzi z czasów, gdy Austro-Węgry były europejskim mocarstwem i jest szczególnie popularna na terenach Czech oraz Austrii. Gulasz szegedyński zawdzięcza swoją nazwę miejscowości Szeged na Węgrzech. Co dziwne, trudno go znaleźć w menu tamtejszych restauracji!

Z tym przepisem na gulasz szegedyński nie musimy nigdzie wyjeżdżać by zakosztować tego pysznego dania. Łatwo zrobimy je w domu.

1. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na złocisty kolor cebule pokrojone w cienkie plasterki.

2. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy papryki, pokrojone w 2 cm kostkę, mięso oraz kminek, smażymy 5-7 minut.

3. Wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem około godziny. Co jakiś czas dolewamy wodę (max. 500 ml).

4. Dodajemy pokrojoną kapustę (nie za drobno) i gotujemy 40 min.

5. Na koniec łączymy gulasz ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem (chwilę podgrzewamy).

Gulasz szegedyński na dziko podajemy z kluskami śląski lub tłuczonymi ziemniakami. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak