Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz po węgiersku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe wieprzowe 1 kg
cebula 1
papryka czerwona 1
ząbki czosnku 3-4
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej
mąka 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz po węgiersku

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jeżeli jest w kawałku),oprószyć mąką. Cebulę pokroić w kostkę i razem z mięsem podsmażyć na patelni aż cebula stanie się miękka. Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą tak aby je zakrywało, dodać czosnek przepuszczony przez praskę, liść, ziele, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu. Gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż mięso stanie się całkowicie miękkie.


2.

Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat pomidorowy, ostrą paprykę i świeżą paprykę pokrojoną w kostkę. Jeszcze chwilę gotować, gdy papryka zmięknie całość zaprawić mąką i śmietaną - w misce mieszamy mąkę ze śmietaną a następnie dodajemy stopniowo gorący gulasz, mieszając by nie było grudek, czynność powtórzyć 3-4 razy. Rozrzedzoną mąkę przelać do garnka, wymieszać i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryinnarnia 23.01.2017 21:16
Zdjęcia nie są zgodne z przepisem gdyż nie zagęściłam zupy mąką i śmietaną. Przepraszam za wprowadzanie w błąd ( nie wiem jak edytować przepis)
ewelinapac 19.01.2017 09:25
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak