Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem
Zapiekanka z sosem beszamelowym i mięsem mielonym to treściwa propozycja na obiad. Postaw na dobrej jakości składniki, wybierz odpowiednie mięso - najlepiej wieprzowe, odpowiednio dopraw całość. Sos beszamelowy zdecydowanie lubi się z gałką muszkatołową, a mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Nie zapomnij o serze - wybierz swój ulubiony.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy mięso mielone, czosnek i smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, pomidory i cukinię, wlewamy pulpę pomidorową i doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Dusimy do miękkości.
Przyrządzamy sos: stapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Powoli dopełniamy masę mlekiem. Sos powinien być lekko gęsty. Po przestudzeniu wbijamy jajko i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałką.
Ser żółty ścieramy.
Żaroodporne naczynie lekko natłuszczamy masłem. Wykładamy warstwę makaronu, następnie sos mięsny i beszamel. Ponownie układamy warstwę makaronu, mięsa i beszamelu. Górę zapiekanki wieńczy warstwa makaronu i posypka serowa.
Zapiekamy ok. 30 min. w 170C-180C.
Smacznego!