Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron kokardki
300 g -
mięso mielone z łopatki
350 g -
cukinia
1 szt -
pomidory
2 szt -
pulpa pomidorowa
200 g -
pieczarki
150 g -
cebula
1 szt -
czosnek
1 ząbek -
chilli
do smaku -
pieprz
do smaku -
sól
do smaku -
olej roślinny
50 ml -
mleko
450 ml -
jajko
1 szt -
masło
50 g -
mąka pszenna
1/3 szklanki -
sól
do smaku -
gałka muszkatołowa
do smaku -
ser żółty
150 (tarty)
Przepis i sposób przygotowania zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem
Przyrządzamy sos: stapiamy masło i dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Powoli dopełniamy masę mlekiem. Sos powinien być lekko gęsty. Po przestudzeniu wbijamy jajko i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i gałką.
Ser żółty ścieramy.
Żaroodporne naczynie lekko natłuszczamy masłem. Wykładamy warstwę makaronu, następnie sos mięsny i beszamel. Ponownie układamy warstwę makaronu, mięsa i beszamelu.Górę zapiekanki wieńczy warstwa makaronu i posypka serowa.
Zapiekamy ok. 30min w 170C-180C.
Smacznego!
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się